Olténiai zöldbab

Hozzávalók:
  • 2 közepes fej hagyma
     
  • 5-6 paradicsom
     
  • 50 dkg zöldbab
     
  • petrezselyem
     
  • zeller
     
  • lestyán
     

  •  
  • 2 evőkanál olaj

     
Elkészítés: Az olajban megpároljuk a felszeletelt hagymát, ízlés szerinti zöldfűszerekkel (lestyán nélkül is jó). Beletesszük a megtisztított, összevágott babot, és lassú tűzön 10 percig pároljuk. Felszeleteljük a paradicsomot, hozzáadjuk a babhoz, készre pároljuk.
 
 

 

Mustáros burgonya

Hozzávalók:
  • burgonya
     
  • ici-pici olívaolaj
     
  • fokhagyma
     
  • mustár
     
  • csemegekukorica
     

  •  
  • bors
     
  • ízlés szerint egyéb fűszerek

     
Elkészítés: A krumplit jól megmosom és héjában megfőzöm, nem túl puhára. Ezután félbevágom, a közepét kiskanállal kivájom. A kivájt krumplit összekeverem kis olívaolajjal, felaprított fokhagymával, mustárral. Fűszerezem, végül hozzáadom a kukoricát is. A pépet a kivájt krumlikba töltöm és grillezőben vagy sütőben kb. 10 percig sütöm.

Megjegyzés:
A 90 napos diéta keményítőnapjára tökéletes finomság! Én friss paradicsomot szoktam mellé enni.

Nyári padlizsánkrém - grillszósznak is

Hozzávalók:
  • 2 padlizsán
     
  • 3-4 piros chili
     
  • 1 kemény paradicsom
     
  • 3 fokhagymagerezd
     
  • 1/8 l olívaolaj
     

  •  
  • bors
     
  • 1-2 evőkanál citromlé
     
  • 1 csipet cukor

     
Elkészítés: A padlizsánt fóliával kibélelt tepsire helyezzük, s előmelegített sütőben 200 fokon 20-30 percig sütjük. A chilit gázláng fölött megpörköljük, hogy mindenhol egyenletesen barnuljon, a héját lehúzzuk, majd a chilimagot és a szárat eltávolítjuk. A paradicsomot meghámozzuk, és a chilivel, a fokhagymával, a padlizsánhússal, sóval, borssal és a citromlével együtt mixeljük a legmagasabb fokozaton, míg sűrű krémet kapunk. Lehet utánaízesíteni pici cukorral.

Megjegyzés:
Tipikus nyári grillszószom, nem csak kenyérre, hanem grillhús mellé is kiváló.
 

 

 

Bazsalikomos-paradicsomos cukkinikrémleves

Hozzávalók:
  • 1 közepes cukkini
     
  • 2 evőkanál olívaolaj
     
  • 1,2 liter zöldségleves (2 kockából)
     
  • 2 evőkanál paradicsompüré
     
  • bazsalikom
     

  •  
  • bors

     
Elkészítés: A cukkini végeit levágom, *csíkosan* meghámozom, hogy a fele héja rajta maradjon, és kis kockákra vágom. Az olívaolajon párolom kicsit, majd két deci zöldséglével felöntve fedő alatt puhítom (ez alig több öt percnél, figyelj, mert nem érdemes nyáron vesztegetni a drága időt!). Eztán botmixerrel pürésítem, belekeverem a paradicsompürét, felöntöm a maradék lével, bazsalikommal, sóval, borssal fűszerezem, átrottyantom még egyszer, tálalom.
 

 

 

Rácos krumpli

Hozzávalók személyenként:
  • 1-2 nagyobb krumpli
     
  • 1 paradicsom
     
  • 1 paprika
     
  • 1 közepes fej hagyma
     
  • 1-2 csipet só

     
Elkészítés: A karikákra vágott kumplit tűzáló tálba pakolom, kicsit megsózom, majd rászeletelem a paradicsomot, a hagymát, a paprikát. Befedem, majd előmelegített sütőben puhára sütöm.

Szerző: manna30  2009.01.28. 13:21 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mannadieta.blog.hu/api/trackback/id/tr12908170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása