Olténiai zöldbab Hozzávalók:
Elkészítés: Az olajban megpároljuk a felszeletelt hagymát, ízlés szerinti zöldfűszerekkel (lestyán nélkül is jó). Beletesszük a megtisztított, összevágott babot, és lassú tűzön 10 percig pároljuk. Felszeleteljük a paradicsomot, hozzáadjuk a babhoz, készre pároljuk.
Mustáros burgonya
Hozzávalók:
|
Elkészítés: A krumplit jól megmosom és héjában megfőzöm, nem túl puhára. Ezután félbevágom, a közepét kiskanállal kivájom. A kivájt krumplit összekeverem kis olívaolajjal, felaprított fokhagymával, mustárral. Fűszerezem, végül hozzáadom a kukoricát is. A pépet a kivájt krumlikba töltöm és grillezőben vagy sütőben kb. 10 percig sütöm. Megjegyzés: A 90 napos diéta keményítőnapjára tökéletes finomság! Én friss paradicsomot szoktam mellé enni. |
Nyári padlizsánkrém - grillszósznak is Hozzávalók:
Elkészítés: A padlizsánt fóliával kibélelt tepsire helyezzük, s előmelegített sütőben 200 fokon 20-30 percig sütjük. A chilit gázláng fölött megpörköljük, hogy mindenhol egyenletesen barnuljon, a héját lehúzzuk, majd a chilimagot és a szárat eltávolítjuk. A paradicsomot meghámozzuk, és a chilivel, a fokhagymával, a padlizsánhússal, sóval, borssal és a citromlével együtt mixeljük a legmagasabb fokozaton, míg sűrű krémet kapunk. Lehet utánaízesíteni pici cukorral.
Megjegyzés:
Tipikus nyári grillszószom, nem csak kenyérre, hanem grillhús mellé is kiváló.
Bazsalikomos-paradicsomos cukkinikrémleves Hozzávalók:
Elkészítés: A cukkini végeit levágom, *csíkosan* meghámozom, hogy a fele héja rajta maradjon, és kis kockákra vágom. Az olívaolajon párolom kicsit, majd két deci zöldséglével felöntve fedő alatt puhítom (ez alig több öt percnél, figyelj, mert nem érdemes nyáron vesztegetni a drága időt!). Eztán botmixerrel pürésítem, belekeverem a paradicsompürét, felöntöm a maradék lével, bazsalikommal, sóval, borssal fűszerezem, átrottyantom még egyszer, tálalom.
Rácos krumpli
Hozzávalók személyenként:
|
Elkészítés: A karikákra vágott kumplit tűzáló tálba pakolom, kicsit megsózom, majd rászeletelem a paradicsomot, a hagymát, a paprikát. Befedem, majd előmelegített sütőben puhára sütöm. |