Mai beszélgetésünkben felbukkant a parajfőzelék (magyarán: spenót). Lássuk, hogyan tudnánk ezt szénhidrátszegényen, fogyis módra összehozni. :)
Parajfőzelék (szénhidrátszegény)
Energiaérték egy adagban 168 kcal (705 kJ)
Fehérje: 8 g
Zsír: 12 g
Szénhidrát: 7 g
Hozzávalók 1 főre:
tisztított paraj 150 g
tej 1 dl (ajánlatos zsírszegény tej használata)
tojássárgája 1/2 db
napraforgóolaj 6 g
só, fokhagyma
Elkészítés:
A megtisztított és folyó vízben alaposan lemosott parajt forrásban lévő, gyengén sós vízben kb. 5-10 percig főzzük, közben forgatjuk. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, majd vágódeszkán apróra vagdaljuk. A napraforgóolajat egy lábasba téve, gyenge főzőfelületen elkezdjük melegíteni, beletesszük az összevagdalt parajt és az ízesítőket. A tejből, tojássárgájából készített habarékot állandó keverés mellett adjuk a főzelékhez. Összefőzzük és melegen tálaljuk. Elkészítéséhez kb. 20 perc szükséges. Adható cukorbetegekne, fogyókúrában, gyomorbetegeknek, májbetegeknek, székrekedésben, lázas állapot után, érelmeszesedésben, infarktus után, leromlott betegeknek.