Krumplit is fogyaszthatunk, ha azt mértékkel tesszük. Ez a leves sem tartalmaz rengeteg kalóriát. Lássuk!
Energiaérték 1 adagban: 135 kcal (567 kJ)
Fehérje: 4 g
Zsír: 3 g
Szénhidrát: 23 g
Hozzávalók 1 főre:
tisztított burgonya 100 g
vágott petrezselyem 1/2 mokkáskanál
citrom 1 ujjnyi vastag karika
tojássárgája 1/3 db
tejföl 10 g
só, csipetnyi
tisztított sárgarépa 20 g
tisztított petrezselyemgyökér 10 g
tisztított zeller 10 g
Elkészítése:
A lemosott burgonyát, zöldségféléket megtisztítjuk, leöblítve kockákra vágjuk. Kevés sós vízben fedő alatt puhára főzzük. Turmixgéppel pépesítjük, csontlével (vagy vízzel) és a megmaradt főzőlével felöntjük. A tojás sárgájából, tejfölből habarékot készítünk, és állandó keverés mellett a levesbe öntjük. Összeforraljuk, beletesszük a petrezselyemvagdalékot és a citromot. Közepes erősségű főzőfelületen a leves elkészítési ideje kb. 45-50 perc. Adhatjuk gyomorbetegeknek, epebetegeknek, májbetegeknek, infarktus után, érelmeszesedésben, cukorbetegeknek, leromlott betegeknek, lázas betegség után, köszvényben, vesebetegeknek, urémiás betegeknek.