Lássunk egy könnyű, kalóriaszegény, ám finom almalevest. :)
Energiaérték 1 adagban: 109 kcal (475 kJ)
Fehérje: 3 g
Zsír: 5 g
Szénhidrát: 13 g
Hozzávalók 1 főre:
tisztított alma 100 g
liszt 8 g (ez helyettesíthető étkezési keményítővel is)
tejföl 20 g
tojássárgája 1/3 db
citrom 1/5 db (esetleg citromlé)
fahéj, szegfűszeg, cukor vagy szacharin 1-2 szem (fogyizóknak ez ajánlott)
Elkészítés:
A megmosott almát vékonyan meghámozzuk, megházától megtisztítjuk és feldaraboljuk. Hideg vízben a fűszerekkel együtt, közepes erősségű főzőfelületen felforraljuk. A tejből, lisztből (esetleg étkezési keményítőből), tojássárgájából sima habarékot készítünk, és alevesből kiemelt forró lével hígítva vékony sugárban, óvatos keverés mellett a levesbe öntjük. Összefőzzük (nem forraljuk). Lehűtve tálaljuk. Az étel elkészítéséhez kb. 15 perc szükséges. Adható leromlott betegeknek, epebetegeknek, májbetegeknek, gyomorbetegeknek, magasvérnyomásban szenvedőknek, infarktus utáni állapotban, lázas betegeknek. Ha szacharinnal készítjük, cukorbetegek, fogyókúrázók, érelmeszesedésben szenvedők is fogyaszthatják.